5 PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH, KTÓRE POMOGĄ CI WALCZYĆ Z NISKĄ TEMPERATURĄ

(1)

Zimą temperatura spada poniżej zera stopni. Naturalnie każdy z nas poszukuje tłustych potraw, które poprawią mu samopoczucie. Co więcej wiele osób uważa, że bardziej tłuste jedzenie w zimowe dni zapewni im ochronę przed zimnem. Nic bardziej mylnego! Gdy jest bardzo zimno i szukamy możliwości rozgrzania organizmu, nie powinniśmy wybierać tłustych potraw. Niech spadająca temperatura nie będzie usprawiedliwieniem dla Twojego łakomstwa...

 

Czy w zimne dni należy jeść tłuściej?

Walka z zimnem nie wymaga zwiększenia ilości kalorii! Dzięki metabolizmowi nasz organizm jest w stanie utrzymać wewnętrzną temperaturę bez względu na panujące warunki zewnętrzne: to tak zwana termoregulacja. Gdy jest zimno, metabolizm przyspiesza i produkuje więcej energii, czyli ciepła. W tym celu czerpie najpierw z zapasów cukru. Dopiero po wyczerpaniu zapasów glukozy organizm będzie atakować tłuszcz. Jednak ten mechanizm zaczyna działać dopiero po długotrwałym wystawieniu organizmu na działanie zimna, co najmniej 6 do 7 godzin z rzędu.

 

Dlatego w przypadku nawet intensywnej, ale krótkotrwałej ekspozycji na zimno (od jednej do dwóch godzin), organizm nie musi czerpać z zapasów tłuszczu. Należy skończyć z tym mitem. Większa ilość kalorii nie dostarcza więcej energii. Oczywiście dobry, ciepły posiłek spożyty w niskiej temperaturze przyjemnie wpływa na nasze samopoczucie, jednak powinniśmy zapomnieć o tłustych potrawach (typu kiełbaska z grilla) czy grzanym winie!

 

Jedzenie kontra zimno

Miód

Najzdrowsze produkty oferuje nam natura. Najlepszym tego dowodem jest miód! Jest to niezwykły sprzymierzeniec w walce z zimowym przemęczeniem. Jego niezliczone zalety powinny nas zachęcić do codziennego spożywania. Działa przeciwbakteryjnie, odżywczo i dodaje energii. Chociaż miód jest słodki, to zawiera dużo mniej kalorii niż biały cukier. Napełnia ciało energią, wzmacnia kości, a przez to sprzyja wzrostowi organizmu. Jest bogaty w składniki niezbędne dla naszego ciała: potas, magnez i żelazo, ale także białka oraz witaminy A, B, C i E.

 

Suszone owoce

Dla sportowców bardzo efektywnym rozwiązaniem jest spożywanie suszonych owoców. Są bogate w węglowodany, a przez to doskonale sprawdzają się podczas wysiłku. Mimo że są niewielkie, to stanowią ogromne źródło energii. Suszone morele, banany, śliwki, rodzynki, a także migdały oraz różnego rodzaju orzechy należą do produktów, które sprzyjają nam w zimowe dni. Są one bogate w niezbędne kwasy tłuszczowe oraz w minerały takie jak magnez, żelazo, miedź, selen, mangan czy cynk.

 

Zupa jarzynowa

Po pobycie na zimnie dobrze jest pokrzepić się ciepłą zupą. Często zimą gości ona na naszych stołach, gdyż jest bogata w błonnik, witaminy i minerały. Warzywa zawierają antyoksydanty oraz wiele innych składników odżywczych, które zapewniają ochronę naszych komórek. Postaw na różnorodność: możesz wybierać spośród kapusty, pora, buraków, grzybów. Oto kilka porad, dzięki którym można w pełni korzystać z dobrodziejstw warzyw:

  • Warzywa obieraj tuż przed gotowaniem

  • Płucz je pod bieżącą wodą - nie zanurzaj ich w wodzie

  • Skróć czas gotowania zupy.

 

Zielona herbata

Jest to doskonały dla każdego, silnie działający antywirusowo napój, który można pić po pobycie na zimnym powietrzu. Właściwości drenujące, stymulujące, wyszczuplające, antyrakowe oraz powstrzymujące starzenie: działanie antyoksydantów zawartych w tym eliksirze jest naprawdę różnorodne. Zielona herbata spala także tłuszcz, pomaga obniżyć poziom cholesterolu, reguluje problemy z trawieniem, poprawia krążenie krwi oraz przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu. Chcąc czerpać z zielonej lub czarnej liściastej herbaty jak najwięcej korzyści należy zaparzać ją przez co najmniej 2 minuty w temperaturze 90°C. Im dłużej parzymy zieloną herbatę, tym silniejsze jest jej działanie przeciwutleniające.

 

Ciemna czekolada

Znamy wiele zalet czekolady, dzięki którym możemy walczyć z niepokojem, stresem czy nadciśnieniem tętniczym. Dzisiaj także możemy wspierać się nią w leczeniu kaszlu. Badania przeprowadzone w Wielkiej Brytanii wykazały, że pewna molekuła zawarta w czekoladzie wydajnie działa w walce z chronicznym kaszlem. Jest to kolejny powód, dla którego możemy pozwolić sobie na kosteczkę przyjemności od czasu do czasu! Ciemna czekolada (najlepiej 70% kakao) będąca doskonałym lekarstwem na nie najlepsze samopoczucie jest bogata w magnez, a przez to jest idealna, gdy chcemy dodać sobie energii w zimne dni.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
GORA STRONY